No student devices needed. Know more
20 questions
Sayıların babası olarak tanınan Yunan filozofudur. Kendi adıyla kurduğu okulda öğrencileri ile birlikte her şeyin matematikle ilgili olduğuna, sayıların nihai gerçek olduğuna, matematik aracılığıyla her şeyin tahmin edilebileceğine ve ölçülebileceğine inanmışlardır. Matematik, fizik, astronomi, felsefe ve müzikte çalışmalar yapmıştır, irrasyonel sayıların mucididir.
Pisagor
Thales
Descartes
Pascal
MÖ 300 yıllarında günümüz geometrisinin temellerini atan Yunan matematikçidir. 13 ciltlik "Elementler" kitabının yazarıdır. Geometrinin babası olarak anılır. Eğitimini tamamladığı Atina'daki akademinin giriş kapısında "Geometri bilmeyen giremez" yazmaktaydı.
Öklid
Arşimed
Thales
Hypatia
Milet'li bir Antik Yunan matematikçi ve astronom olup felsefe ve bilimin öncülerindendir. Mısırlılardan geometriyi öğrenip Yunanlara tanıtmıştır. Günümüzde, okullarda kendi adıyla öğretilen bir geometri teoremi vardır.
El Harezmi
Hipparkos
Abel
Thales
Bir Alman matematikçisi ve 20. yüzyılın başlarında Alman matematik okulunun önderidir. “Geometrinin Temelleri” adlı eseri vardır. İntegralli denklemlere ilişkin çalışmalarıyla fonksiyonel analizin 20. yüzyıldaki gelişimine öncülük etmiştir.
David Hilbert
Leonhard Euler
Carl Friedrich Gauss
Cauchy
Ülkemizde matematiğin simgesi, ordinaryus unvanlı Türk profesördür. 1938 yılından beri cebir, sayılar teorisi, elastisite teorisi, analiz, geometri ve mühendislik gibi çok çeşitli alanlarda yaptığı çalışmalarla matematiğe katkılarda bulunmuş, yapısal ve kalıcı sonuçlar elde etmiştir. Günümüzde 10 TL'lik banknotların arkasında resmi vardır.
Ali Kuşçu
Ali Nesin
Cahit Arf
Kerim Erim
Türk-İslam dünyasının büyük matematik ve astronomi bilginidir. Fatih Sultan Mehmet'in ısrarıyla İstanbul’a gelmiş, Ayasofya Medresesi’ne müderris olarak atanmıştır. Burada astronomi ve matematik dersleri vermiş, Osmanlılara pozitif bilimlerde bir canlanma yaşatmıştır.
Uluğ Bey
Ali Kuşçu
Sabit Bin Kurra
El Harezmi
Batıda "Avicenna" adıyla bilinen büyük fizikçi, filozof, matematikçi ve hekimdir. Matematikte sayılar kuramını Diophantus yöntemleri üzerine kurarak, bu teoremlere önemli eklemeler yapmıştır. Esas ününü, felsefe ve tıp alanında yapmıştır.
İbni Sina
Ömer Hayyam
Feza Gürsey
Matrakçı Nasuh
İlk doktoralı Türk matematikçidir. Türkiye'de yüksek matematik öğretiminin yaygınlaşmasında ve çağdaş matematiğin yerleşmesinde etkin rol oynamıştır. Diferansiyel geometri, fonksiyonlar teorisi, elastisite ve plastisite konularında birçok öğrenci yetiştirmiştir. Günümüzde İstanbul Üniversitesinde kendi adıyla bir anfi bulunmaktadır.
Kerim Erim
Ahmet Fergani
Salih Zeki Bey
Nazım Terzioğlu
11. yüzyılın en ünlü matematikçisi ve astronomu İranlı bilgindir. Astronomi, müzik, fizik, matematik dallarında eserler vermiştir. Üçüncü dereceden denklemlerin çözümlerine ilişkin genel bir yöntem geliştirmiştir. Günümüzdeki esas ününü şairliği ve rubaileriyle kazanmıştır.
Molla Lütfi
Ömer Hayyam
Cahit Arf
Gelenbevi İsmail Efendi
1957 tarihinde İstanbul'da doğmuş, babası tanınmış bir yazar olan Türk matematikçidir. Matematik ve Korku, Matematik ve Doğa, Matematik ve Sonsuz, Matematik ve Oyun, Develer ve Eşekler, Matematik Canavarı ve Matematik ve Gerçek adlı popüler matematik kitaplarının yazarıdır. İzmir/Şirince'de kendi soyadıyla anılan ve günümüzde faaliyetini devam ettiren matematik köyünün kurucusudur.
Ali Nesin
Cahit Arf
Oktay Sinanoğlu
Masatoşi Gündüz İkeda
Matematik, gökbilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanıdır. Doğu ve Batı ilim aleminde Cebir’e yaptığı katkılarla ün yapıp tanınan, bu sahada ilk eser sahibidir. Eserlerinde Avrupa’nın bilmediği “sıfır” ı kullanıp, cebir işlemlerini geometrik düşüncelerle temellendirmiştir. Cebirin babası olarak anılır.
El Harezmi
Ahmet Fergani
El Biruni
İbni Sina
370 yılında doğmuş Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. Doğayı; mantık, matematik ve deney ile açıklamaya çalışmıştır. Bilimi ve zerafeti dışında güzelliği ile de ünlüdür. Dönemin gerici zihniyeti tarafından, onun “inanmadan önce sorgulama” olarak belirteceğimiz düşünce tarzı sebebiyle taşlanarak katledilmiştir.
Hypatia
Laplace
Galois
Sofia Kovalevskaya
Fransız matematikçi, fizikçi ve düşünürdür. 1642'de 19 yaşında iken vergi tahsildarı babasının işini kolaylaştıracak, dişliler ve tekerleklerden oluşan mekanik bir hesap makinesi tasarlamıştır. Binom çarpanlarını uygun bir tablo halinde tanıtmıştır, buna da kendi adını vermiştir.
Blaise Pascal
Pierre De Fermat
George Boole
Cauchy
1815 doğumlu İngiliz matematikçi, eğitimci ve filozoftur. Mantık ve olasılıklar üzerine büyük bir eseri yayınlanmıştır. Modern cebir kavramının kurucularındandır. Aristoteles mantığını matematiksel temellere oturtan simgesel mantığı oluşturmuştur.
George Boole
Blaire
De Morgan
Hilbert
1777 doğumlu Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, fizikçi ve coğrafyacıdır. Yaşamı boyunca bilime yaptığı olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" olarak anılmaktadır. Sayılar üzerine incelemeleri topladığı Disqvisitiones Arithmetice’de (Aritmetik Araştırmaları) eşitlikleri, ikinci dereceden şekilleri, serilerin yakınsaklığını v.b. ele almıştır.
Carl Friedrich Gauss
Pierre De Fermat
Blasie Pascal
David Hilbert
Oyunlar teorisi ve diferansiyel geometri alanında köklü değişiklikler yapmış Amerikalı matematikçidir. 1959'dan itibaren birkaç yılını paranoid şizofreni teşhisiyle akıl hastanelerinde geçirdi. 1970'ten sonra, durumu yavaş da olsa daha iyiye gitmeye başladı ve akademik kariyerine geri dönme imkânı buldu. Şizofreni ile mücadelesi ve toparlanıp akademik hayatına geri dönüşü Russell Crowe'un canlandırdığı Akıl Oyunları isimli filme de konu olmuştur.
John Forbes Nash
George Boole
Leonhard Euler
Pierre De Fermat
18. yüzyıl İsviçre’si, matematikçiler ailesinin en meşhur matematikçisidir. Çağdaşları tarafından “Canlı Analiz” adı ile belirtilir. Basit aritmetikten sayılar teorisi ve topolojiye kadar farklı alanlarda birçok teorem ispatlamıştır. Fonksiyon kavramı ve onun yazımını tanımlamıştır Trigonometrik fonksiyonlar için sin, cos ve tan tanımlamaları yapmıştır.
Leonhard Euler
John Forbes Nash
Carl Friedrich Gauss
Pisagor
Hayatı Brezilya dizilerine konu olmaya aday şanssızlıklarla sürüp gitmiş ve 21 yılda tükenmiş Fransız matematikçidir. Günümüzde bir kişi, onun kuramını kullanarak herhangi bir polinom denkleminin kökler ile bir çözümü olup olmadığını belirleyebilir.
Galois
Abel
Cauchy
Leibniz
11. yüzyılın en ünlü astronom ve matematikçisidir. Felsefe ve coğrafya alanlarında da çalışmalar yapmıştır. Sayılar kuramı, Hint hesabı, ay ve güneş tutulmaları, matematik coğrafya, enlem ve boylam tayini, kuyruklu yıldızlar, küre geometrisi gibi konularda yazılmış 113 kadar eseri vardır. Trigonometriye sekant, cosekant ve cotanjant fonksiyonlarını eklemiştir. Batı dillerinde adı Alberuni veya Aliboron olarak geçer.
El Biruni
El Harezmi
Ömer Hayyam
Sabit Bin Kurra
1600'lü yıllarda yaşamış Fransız hukukçu ve matematikçidir. Sayılar teorisinde önemli sonuçlar bulmuş, olasılık ve analitik geometriye de katkılarda bulunmuştur. Descartes ile analitik geometrinin babalarından biri olarak kabul edilir.
Pierre De Fermat
Thales
Legendre
Johann Bernoulli
Explore all questions with a free account