No student devices needed. Know more
24 questions
Παρατηρήθηκε το φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, πολλοί αρματολοί να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να προσχωρούν στις τάξεις των ........................ .
Οι Χριστιανοί πλήρωναν φόρους, όπως τον κεφαλικό φόρο, τον φόρο εστίας για τις κατοικίες τους, φόρο για τη χρήση της γης (.....................) αλλά και για την αγροτική παραγωγή (δεκάτη).
Τα πιο σκληρά όμως μέτρα ήταν οι σφαγές και οι αιχμαλωσίες, οι .........................., το παιδομάζωμα.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στην ύπαιθρο, οι Οθωμανοί Τούρκοι χρησιμοποιούσαν ένοπλους Έλληνες, πρώην κλέφτες, τους .......................... .
Στην καθημερινή ζωή των υποδούλων οι περιορισμοί ήταν πολλοί, ιδιαίτερα τους πρώτους αιώνες της ............................... .
Οι ........................... ήταν πλούσιες οικογένειες που ζούσαν στη συνοικία Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι Φαναριώτες, όπως και οι ιεράρχες, ήταν απόλυτα εξαρτημένοι από τις διαθέσεις του κάθε ......................... .
Οι Φαναριώτες είχαν αξιόλογη ........................., γνώριζαν ξένες γλώσσες και ανελάμβαναν υψηλά αξιώματα στην οθωμανική διοίκηση.
Φημισμένοι αρματολοί ήταν ο Γεώργιος Ανδρίτζος, ο ......................... στη Ρούμελη, ο Νικοτσάρας στον Όλυμπο, οι Σουλιώτες Γεώργιος Μπότσαρης και Λάμπρος Τζαβέλλας και πολλοί άλλοι.
Αρκετοί από τους γιους, τους συγγενείς ή τα πρωτοπαλίκαρα των Αρματολών συμμετείχαν αργότερα στη Μεγάλη Επανάσταση του ....................... .
Δύο ακόμη παράγοντες ωφέλησαν τους Έλληνες: οι συνθήκες του Κάρλοβιτς (1699) και του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (.....................), που υπέγραψε η ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία, επέτρεψαν, κυρίως στην Αυστρία και τη Ρωσία, να επηρεάζουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της.
Κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Ναυμαχία της Ναυπάκτου: ........................
Κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Το 1770 έγιναν τα .......................... .
Οι δάσκαλοι του Γένους έγραφαν επιστολές και ....................... σε περιοδικά και εφημερίδες είτε ολόκληρα βιβλία, που τα τύπωναν με την υποστήριξη της Εκκλησίας, των Φαναριωτών ηγεμόνων ή φιλομαθών εμπόρων.
Οι δύσκολες συνθήκες ζωής των .................... , η πολύχρονη ενασχόλησή τους με τα όπλα, η άριστη γνώση του εδάφους, το ομαδικό πνεύμα και κυρίως η εξαιρετική τους τόλμη, τους είχαν μεταμορφώσει σε ικανότατους πολεμιστές.
Κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Κίνημα Λάμπρου Κατσώνη: ........................
Επίσης, οι ........................... , δηλαδή οι εμπορικές συμφωνίες που έκαναν οι δυτικές χώρες με τους Οθωμανούς Σουλτάνους, ευνόησαν το ελληνικό εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα, αφού έδωσαν τη δυνατότητα στους Έλληνες να υψώνουν στα καράβια τους τις σημαίες των χωρών αυτών.
Κάποιοι από τους δασκάλους του Γένους σπούδασαν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα ενώ άλλοι στα Ιόνια Νησιά, στις .............................. Ηγεμονίες και στο εξωτερικό.
Δάσκαλοι του ................... ονομάζονται οι μορφωμένοι Έλληνες που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας συνέβαλαν, με την προφορική διδασκαλία τους ή με τα κείμενα τους, στην καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας.
Αρκετοί από τους δασκάλους του Γένους ήταν ή έγιναν αργότερα .................. .
Ο Ρήγας εξέδωσε γαλλικά μυθιστορήματα μεταφρασμένα στη δημοτική γλώσσα, ένα βιβλίο Φυσικής για σχολική χρήση, έναν τεράστιο χάρτη της Ελλάδας, την περίφημη «....................... ........ .....................», μια εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλά άλλα.
Οι Σουλιώτες συνήθιζαν να πολεμούν ....................... πίσω από φυσικά εμπόδια.
Δρούσαν ακόμη και τη .................. , ενώ δεν δίσταζαν να επιτεθούν με τα σπαθιά τους σε μεγαλύτερο αριθμό αντιπάλων, αιφνιδιάζοντάς τους.
Περίγραψε με δυο λόγια το γεγονός που απεικονίζει η εικόνα και σχετίζεται με όσα έμαθες στη Β' ενότητα.
Explore all questions with a free account